Saturday, May 8, 2010

catatan si obese 7

so the first weight count. tak begitu memberangsangkan but hey first try. payah le struggle sket nak turunkan berat coz. mr hubby is around and the nasi lemak nyer nafsu tu membuak2... ehehehe

ok. the weight was 80 kg
now. 78.3 kg

peratus xtau kira perhaps nad... u can help me out with this.

Tuesday, April 27, 2010

Rendang hijau daging dan kacang panjang

rendang hidanganku di hari ini-hadiah buat suami tersayang

bahan-bahannya :
1/4 kg daging 
5 batang kacang panjang
semangkuk santan
kerisik
bunga lawang
kulit kayu manis
asam keping
nise (gula org kelantan) atau gula 
daun kunyit (hiris halus-jgn halus sgt kang jadik bunga rampai lak)

bahan kisar :
2 cili hijau
cili padi hijau ikut suka berapa nak
sedikit kunyit
seinci halia
seinci lengkuas
5 ulas bawang merah
serai
sedikit ketumbar
sedikit jintan manis

cara-caranya ialah :
tumis bahan kisar, kulit kayu manis, bunga lawang hingga garing
masukkan daging
gaul dan masak hingga sebati
masukkan sedikit air dan masak lagi hingga daging empuk
masukkan kacang panjang, santan dan kerisik
kacau hingga tangan lenguh hehehe.....
campak lak asam keping
pastuh kacau sampai ikut suka lah nak pekat mana kuahnya-kering ke atau sedikit berkuah
masukkan daun kunyit yang dihiris tu, kacau lagi dan lagi.. hehhe
perasakan dengan garam dan nise atau gula

tips : nak best lagi sangai (goreng tanpa minyak) dulu ketumbar dan jintan tuh. santan kalau boleh bahagi dua, pekat dan cair. masukkan yang cair dulu bila dah agak mendidih masukkan pula yang pekat. pastuh kalau daging tu nak diperap dulu separuh dengan bahan kisar pun boleh.. pepandai lah ye.. saya stok malas nyer.. hehe. semoga menjadik!!!

Monday, April 26, 2010

lauk apa hari ini?

am not that good at cooking. mmg langsung tak pandai. tak biasa di dapur. tapi ni antara masakan for dinner hari ni. kebetulan lak dpt beli ketam semlm. apa lagik, goreng tempe, buat sambal tempoyak kacau dan masak lauk gulai lemak cilipadi ketam. lauk ni sedap dimakan depan tv. taking own sweet time ratah ketam. best ooo.... saya kureng sket makan bende pelik2 cam ketam ke ikan terubuk ke kat kedai. sebab rasa tak selesa takleh buat aksi aksi ganas time makan dan tak puas rasanya. tapi kalau kat rumah tu, heheheheh mcm2 aksi muka leh nampak. pendek kata kalau dpt gambo candid, adoiiiii malunya aii.. tapi best dan nikmat. MR HUBBY siap cicah ngan roti gulai lemak nieh. alhamdulillah la dia suka. tak sia sia masak. eheheh

Friday, April 23, 2010

jom tgk sindo!!

it's makyong time! am now on my way to aswara with Mr Hubby and a few students to ASWARA. tonite is the first night for makyong SINDO show! lalala....hepi

Wednesday, April 14, 2010

kadangkala kita tidak tahu tahap sabar kita

hmmm.... skrg ni aku rasa stressed dengan pelbagai masalah. mungkin itu yang mendorong aku menulis post nieh. kadangkala kita tidak tahu tahap sabar yang ada pada diri kita. sehinggalah kita mengalami pelbagai ujian dari Allah. rupa-rupanya sabar kita sudah mencapai tahap supernova, dan kita sentiasa ingat bahawa Allah tidak akan menguji hambanya jika Dia tahu hambanya tidak mampu mengatasi masalah yang dihadapi. kadangkala di waktu-waktu inilah iman kita mudah tercabar. kita mudah mempersoalkan apa yang terjadi. risau di hati takut itu akan menjadikan kita murtad kerana tidak percayakan Qada dan Qadar. Ya Allah, kau kuatkanlah hati hambamu. mungkin ini balasan dosa dosa yang kita lakukan. Allah sayangkan hambanya. ini kita akan sedar kadangkala kita ingatkan diri kita sudah jauh, rupa rupanya masih ada cahaya di sebalik segala yang terjadi ini. untuk melaluinya, kita akan rasa bende bende ini amatlah mustahil. tapi lama kelamaan percayalah, segalanya akan bertambah baik. namun kita kena melaluinya, bukan melarikan diri darinya.

Sunday, April 11, 2010

really wonder more about lady gaga's fashion style?

yupp.. Her real name is Stefani Joanne Germanotta. She's insane. she's bold. she dares to be different. wayyyyyyy different than any other celebs infact. she's totally original. she challenges taboos, traditions and values. BUT, she's talented. she's modern. she might be a trend setter (just like gwen), except for the outrageous headgears. and her songs are awesome. ppl been whistling her bad romance, poker face and paparazzi evrywhere. like EVERYWHERE. and not to mention her videos and her crazy fashion ideas. ppl just watch lady gaga now. ever wonder who her stylish is..or was? hmmm

1. alexander McQueen - this is her favourite designer. the late British fashion icon was known for his crazy fashion senses. check out his website at http://www.alexandermcqueen.com/ . besides him, Marko Mitanovski, armani have also worked with her.
2. she sometimes design her own dresses (if you can call those dresses)
3. there are rumours that she might work with donatella versace in the near future. yupp. the one that designed the famous safety-pin dress for elizabeth hurley and Jlo's green dress.

here are some of pics of lady gaga in style.

kecewa dgn teater Laksamana Do Re Mi

semlm pegi tgk bangsawan seri resam Darul ehsan di Panggung Bandaraya. teater komedi bertajuk Laksamana Do Re Mi karya asal P Ramlee itu telah diberi nafas baru. pada tahun lepas kumpulan teater yang sama telah membawa naskah Semerah Padi, juga adaptasi dr tajuk filem terkenal Allahyarham P Ramlee. 
namun apa yang agak mengecewakan adalah :
1. jalan cerita yang agak membosankan . saya tak pernah rasa mengantuk semasa menonton teater tetapi kali ini, pada teater Matinee (jam 3 petang) saya terasa agak mengantuk. 
2. terlalu ramai watak ataupun karakter lelaki yang menyerupai perempuan. apakah tiada cara lain untuk menjadikan jalan cerita itu menarik dari mengetengahkan karakter lelaki berpakaian perempuan. 
3. persembahan yang menjelikkan. persembahan tarian tradisional yang kasar, dan persembahan tarian moden yang agak seksi. dr segi tarian yang ditonjolkn, penari2 terlampau banyak bergelek dan ada ketikanya gelek itu memualkan. malah saya ada membawa beberapa pelajar yang tutup muka sebab tidak mahu menonton tarian tersebut. oh ya, dan beberapa penari lelaki memang terlalu 'lembut' sampai budak saya kata 'lelaki dah macam perempuan. geli lah cikgu'. adoiiii malunya saya membawa mereka menonton cerita ini. lupakah mereka kanak-kanak akan ramai menonton teater komedi ini? 

namun, ada juga plus points untuk teater ini:
1. tahniah pada watak Do Re Mi kerana mereka bertiga memang betul-betul well.. hmm kelakar. tahniah pd Man Belon kerana kami tidak jemu-jemu melihat lagaknya dan bahasa badannya. tiada watak yang bertiga ini, maka teater tersebut sudah tentu sangat gagal di mata saya
2. ada ketikanya aksi-aksi di dalam cerita itu memang kelakar contohnya sewaktu buluh runcing diberi
3. effect yang hebat- dengan smoke machine, bantuan dr segi kostum, setting dan lain-lain. 

apa-apapun saya sangat berharap pelajar pelajar saya akan terus menonton teater. 

Thursday, April 8, 2010

catatan si obese 6

ingatkan dpt la buat keje lain tahun nieh.. tup tup kena wat lagik thn nieh... adoiiiiiiiiiii ...anyway back to my diet prog. i managed to have a small piece of choc cake today... hahaha.... tempted. what to do? yabedabedu hehehe


breakfast : one tuna wholemeal sandwich and peel fresh drink
lunch : a bowl of assam laksa
tea : a small piece of choc cake, iced tea
dinner (before 6) : rice with soup and fried chicken drumstick.. yummm


exercise ?: sit ups morning and nite (50 times per day)

adoi la hidupku

bosan. stressed. tension. letih. malas. lapar!!!

Tuesday, April 6, 2010

catatan si obese 5

penatnya br balik training tarian. just got back from my dance class. but surprisingly, i feel well.. hmm lighter. coz i could do 2 dance routines today! hahaha.... hmmm today i didn;t  eat much... just some rice with tomyam and fried chicken (couldn't resist the temptation...and well, no choice anyway at the school canteen). just a quarter of rice. and iced nescafe, and for lunch, iced tea with two small packets of peanuts. yup full till now. (5.15p.m) still not hungry. perhaps because i've been exercising. and yeah for dinner, i might just grab one apple and drink my anlene. MIGHT!  ...heheh nothing much to describe. i think i'm getting more comfy with the diet programme. perhaps because i am always cautious with whatever i eat. though i still eat carbs and well. some oily food, couldnt stay away totally just yet, i make sure i dont eat much and try to snack with fruits or just drink plain water if i am that hungry.

Saturday, April 3, 2010

tickets for concerts in KL this April!!!


nak beli tickets ni sumer- please go to http://axcess.com.my okay.... i myself am very interested in those concerts but well... too expensive-lah!

catatan si obese 4

the view of Kuala Lumpur from my neighbourhood lookout point in Taman Bukit Permai
me early in the monink
me...alamak...the redness!! hehe...hmmm jap lagi nak naik bukit nieh adoiii
yeah i know... need to get rid of those ergh......jogging early in the morning and ended up singgah my poco-poco class... feel lucky coz the community here loves to do a poco2. will post the pics next week okay.. and i love the class so much.. been learning the steps -poco-poco Thai, poco-poco Rock, Arabian poco-poco...best best!!! can't wait for another sunday!

p/s : balik rumah..jemur baju yg masuk washing machine sebelum keluar rumah pagi tadi and teguk my anlene.. that's all for breakfast. bila dah senam, tak larat le plak nak makan berat2.. bagus jugak ek... heheh... lunch? no idea yet.. something for a lazy sunday i guess... nak masak ke? malasnyaaaa.....most probably buat meatball soup je kot... meatballs ada lagik..for dinner, something that i can eat without going out of my house

nursery rhymes sing-along

hey...what's your fav nursery rhymes. i just taught my students my fav that is BINGO. remember the song? well here's a clip of it

and another good oldie song that i love is Obladi Oblada by the Beatles.here is the original song

yesss. some of you might know the song from the tv drama in the 1980s. i love the show and it reminds me of my childhood years

Friday, April 2, 2010

catatan si obese 3

hmm.. today even if i dont feel like doing it, i have to work out. i ate nasi lemak which according to cekodok.com , contains : Carbs 232.8, Fat 117.9, Protein 38.8. yes! i'm definitely in big trouble. thanx to English in Camp. (i need to put the blame on somebody or something right?) so what am i supposed to do now that i know i have failed my diet prog for today? well, here's my plan :

1. at 5, i will go out and walk down and up the Bukit Permai hill. on my way up, i would definitely take some time watching the view of KL from the lookout point. i will post some pics later. yup.. i need to show u the evidence right? 
2. no lunch. i had to skip my lunch and surprisingly, am still full (now is 3.15 p.m)
3. dinner? what dinner?. my anlene again. i regard anlene somehow as my life saviour coz i find it pretty filling and plus the high calcium helps my body a lot too. 


okay... now i need to do some housechores as well.... and i'm watching youtube videos for simple exercises that i can do while being a couch potato... lalala

catatan si obese 3

my diet was being sabotaged!!! hheheh... this evening i really need to work out.i have eaten nasi lemak which is according to cekodok.com , it contains 232.8 of carbs, 117.9 of fat and 38.8 of protein!!!arghhhhhhh... i'm having a problem. all this is due to the food prepared for teachers during the English in Camp today.. hmmmm so my plan is :

1. walk around the neighbourhood and watch the great view of KL. i stay in Bukit Permai which there is a KL lookout point near my house. 
2. 

catatan si obese 2

hari kedua - lapar... early morning i was so hungry that when i had my brunch at 10, my pinggan was so licin sampai my colleague perli. i need to buy fruits for snacking lah. hmmm so far so good... my meal for today :

breakfast + brunch = small amount of rice with ikan keli (a bit oily lah today...no choice at the canteen)
snack = one banana
tea = iced tea (still have problems getting rid of ice)
dinner = a glass of anlene and one slice of bread (before 7.30 p.m)


exercise ? = dance training today-jogging? tak leh cik abg ada rumah today hehehe

Thursday, April 1, 2010

calorie counter

giler lah.. i've checked my weight and the calorie counter says that i have to lose 1760 calories per day... and climbing stairs for one hour per day pun baru 780 calories.... mamposssssssssss

Catatan si obese 1

hmmm so my Biggest Loser programme has started. and today is my first day..  yay!! well... i'm planning to loose at least 2kilos this month. hopefully my diet plan works.i'm planning to take up dance classes again next year so i have to stick to my diet or else i will have problems bending my body and working out the dance routine. hmmmm i have not started exercising yet. planned to jog around my neighbourhood but it seems to rain almost everyday here in Ampang so i guess i have to change the exercising part to doing housechores instead. (it's not an excuse okay..it rained for a couple of minutes just now!!... but i DO want to jog... let see if i manage to do it tomorrow. some ppl suggested me to buy the work-out machines but i guess it's wayyyy to expensive. i wont spend 300-500 just for a machine that i am not sure if i would use it for a long time. knowing me, who is usually bersemangat only for a few days.. 


my aim this month : lose 2 kg and above
the calorie my body needs : 1865.4 (calculation - www.cekodok.com)


hmmm.....anyway, i had breakfast at 10 (not 7.30 as i normally did)... i would say it was 'brunch' anyway coz i didnt have lunch.. i had rice, with some paru and ayam kicap. dont want it to be too drastic for me. and i had iced nescafe to keep me awake... heheh i beli some jambu and coconut drink for my sort of 'tea'. for dinner, i might eat a slice of leftover pizza. i dont know how to count the calorie...can somebody help me with this??? the difference between before the prog and today?


last week : 
- breakfast at 7.30 (nasi lemak / fried rice with egg or chicken and some kueh)
- iced nescafe 
- lunch at 12.30 (rice, with chicken and vege and sambal and some kuah)                               
- some other drinks or snack in between meals
- dinner either fried rice again/bread/maggi


today         : 
- breakfast + lunch at 10 (rice with paru and chicken)
- iced nescafe
-some fruits and coconut drink
- a slice of leftover pizza


pls tell me there's a difference

Wednesday, March 31, 2010

last day to bantai nasik lemak

hmmm last day be4 the big day.. tomorrow officially my biggest loser prog starts. so today i lantak nasik lemak pepagi and tengahari makan nasik lauk kari kambing... yumm..... thinking of what to eat tomorrow though. early in the morning at school canteen, apa je ada. nasik goreng? oily. nasik lemak.nanti kena perli. kuey teow. not sure if its gonna be there that early. oat? yeah....oat? or nesvita... ada kat pantry.. good idea nurul. crossing finger

Tuesday, March 30, 2010

The Biggest Loser in 2 days!!!

so i've decided to join this programme  not the programme on national tv but a similar form of the biggest loser, diet prog with friends. mula2, i was kinda reluctant to join, knowing how 'rajin' i am to exercising tapi after being convinced by them  (though it is still shadowy to me sebenarnya) i somehow agree to join, hopefully the semangat continues la.  so people, i will post almost everything on my journey to becoming the biggest loser HERE on my blog including my daily journal (obviously), the frustrations, my personal challenges, rewards, etc etc. hopefully i will have the guts to post the pics also  anyway the rules for our prog :
1. no medication allowed.. 
2. last weight count will be after raya (which is going to be a challenge also with the rendang etc) ---end of september 2010
3. measurement - the percentage of loss to choose the winner


so yeah..... 

Sunday, March 28, 2010

sehari di pesta buku

alamak doube chin.... hehehehe
sheila OIAM buat show di booth Karangkraf. suara dia mmg thumbs up! best!!
antara merchandise yang dibeli
jumpa finalis2 pertandingan Dewi Remaja
sesi karikatur bersama syem raja lawak dan geng2nya si naruto hehehe
hasil karikatur me and my sister dila
dinner at kenny roger's

seni di jalanan masih mampu menarik perhatian

baru2 ni pergi ke central market (CM) yang dah berkurun tak pergi. saja bawak bebudak lepas training untuk kenal CM.. diorg tak kenal CM dah skrg bebudak nih! konon nak pegi carik kerincing nak wat show bulan lima nieh. tapi harga kerincing naik giller sampai 60rm satu. baik saya ubah koreography dan pakai prop yg lebih murah. tak balik modal! anyway lepas dah jalan jalan, saya bawak la bebudak ni ke sebelah tempat org seniman seniman jalanan membuat persembahan. dulu suka sgt pergi situ. anda akan lihat keikhlasan berkarya dan keindahan sesuatu seni itu. hari itu, cuma ada seorang je seniman jalanan disitu, memperjudikan nasib menghiburkan pengunjung di situ. tiada seorang pun yang memberi duit ke apa ke. tapi masih ramai yang berhenti mendengar. dengan stail seniman jalanan (ala ala kopratasa punya hairstyle) yng begitu sinonim dengan kehidupan di zaman 80-an, selekeh juga lah penampilannya. tetapi bila dengar suaranya, fuhhhhhh....... nasib seorg seniman yang mungkin tiada rupa tetapi bakat yang beliau ada, ditambah dengan kebolehan bermain gitar dan harmonika, dan kebolehan menyanyi lagu lagu Inggeris dgn begitu BAIK, kalah juga artis2 yang ada skrg. suaranya merdu husky sket tetapi perghhhhh   tak jemu2 mendengar dendangannya. lagu 'Oh Mak Siti, saya sayang anak makcik' turut dinyanyikan dengan melodi yang diubahsuai. lebih moden. tapi sedap didengar. pendek kata kalau setakat masuk AF mmg pulun habis (jika kita tutup mata dan menggunakan deria telinga untuk mendengar). bukanlah buruk tetapi mmg sikap manusia, yang cantik dinilai terlebih dahulu. saya telah mengambil gambar dia tanpa kebenaran namun hari itu cukup mengingatkan saya pd nostalgia seniman seniman jalanan di tahun tahun 1980an

Saturday, March 20, 2010

sedih

agak sedih tak dpt menghadiri Teh Kopi Swatari malam ni. ada lah beberapa masalah. harap2 diorg masih sanggup support kelab seni budaya smkbba

Friday, March 19, 2010

TGI Friday

hmmm... hari tuh ada org belanja kat TGI Friday.... not bad.. yg paling sedap adalah macaroni and cheese dia dlm bentuk kiub. yummm..... ni meal yg i makan hari tuh


lamb chop dia yg best tapi sakit kepala bila balik dr restoran sebab tak sedar diri tak leh makan lamb byk sgt

estee lauder promotion

got sms from estee lauder.. (really shows how addicted i am to makeup..lol)
 it says :
Estee Lauder Twice a Year Biggest Gift Time is back! Fr now till 4 April - buy RM 320 get 5 pc including tote bag. spend up to RM 480, get total 8pc. TC apply. 03-23820600.

well.... i have to save some money right now, so i'm not going to buy any of their products this time. will do perhaps some other time (other promotions coz i do get a lot of sms about their promotions from time to time). however, this post is just to mention about the promotion going on (for you makeup lovers).. disclaimer : am not affiliated or paid by this company.

tesl contest

here is contest for teslians. i joined tesl malaysia and received an email about this contest. the prizes? first prize - a one-year subs of readers digest and three consolation prizes would be MPH  vouchers or something. check out the link

i'm in love with google chrome

hmmm...this is a bit weird. never favoured modzilla but now i guess i'm in love with google chrome. super fast! for those who havent tried ths, you should! i mean i just love it for the speed. duhhhh... to download google chrome, click this

Thursday, March 18, 2010

anne frank - the diary i read during my tesl years

The diary of Anne Frank - i read, analysed and discussed about this autobiography in my Lit Component classes during my Tesl years in PPP. yeap, enjoyed the book so much. was impressed by my classmate who actually read when he was in form three (Mer a.k.a Hazmi, tesl 10) and we read this when we were already 19! teruk kan... anyways, here is latest news about anne frank-and the claims about her
*************************************************************


AMSTERDAM – A Holocaust survivor claims in a new book that Anne Frank distracted younger children from the horrors of a Nazi concentration camp by telling them fairy tales — an account disputed by at least one Frank authority and a childhood friend of the diarist.

The story by Berthe Meijer, now 71, of being a 6-year-old inmate of Bergen Belsen crafts a touching portrait of Anne in the final weeks of her life in the German camp, struggling to keep up her own spirits even as she tried to lift the morale of the smaller children.

That Anne had a gift for storytelling was evident from the diary she kept during two years in hiding with her family in Amsterdam. The scattered pages were collected and published after the war in what became the most widely read book to emerge from the Holocaust.

But Meijer's memoir, being published in Dutch later this month, is the first to mention Anne's talent for spinning tales even in the despair of the camp.

The memoir deals with Meijer's acquaintance with Anne Frank in only a few pages, but she said she titled it "Life After Anne Frank" because it continues the tale of Holocaust victims where the famous diary leaves off.

"The dividing line is where the diary of Anne Frank ends. Because then you fall into a big black hole," Meijer told The Associated Press at her Amsterdam home.

Annemarie Bekker, a spokeswoman for the Anne Frank House in Amsterdam said Berthe Meijer has previously been interviewed by museum historians and she had no reason to doubt Meijer's testimony.

"It could very well be true," Bekker said. "We can't confirm it or deny it."

But Hannah Pick-Goslar, a childhood friend of Anne Frank who also met her in Bergen Belsen, said she doubted Meijer's recollection was accurate.

"In that condition, you almost died," she said in a telephone call from her home in Jerusalem. "You had no strength to tell stories."

Dutch filmmaker Willy Lindwer, who made an Emmy Award-winning documentary about Anne Frank, said he interviewed Meijer for the film and found her story unconvincing.

"Berthe ... had not more than a very vague recollection of this concentration camp," he said in an emailed message to The Associated Press. "She recalled the image of an older girl who told stories to younger children. It may have been Anne Frank, but also maybe not. Very vague."

A spokeswoman for Meijer's publisher, De Bezige Bij, said it had not vetted facts in the book itself. "It's possible that other witnesses will have differing memory of events in the book," said Suzanne Holtzer. But she said the publisher considered Meijer to be "an absolute authority."

Anne's final diary entry was on Aug. 1, 1944, three days before she and her family were arrested. She and her older sister Margot died in March 1945 in a typhus epidemic that swept through Bergen Belsen, just two weeks before the camp was liberated. Anne was 15.

The stories Anne told were "fairy tales in which nasty things happened, and that was of course very much related to the war," Meijer said.

"But as a kid you get lifted out of the everyday nastiness. That's something I remember. You're listening to someone telling something that has nothing to do with what's happening around you — so it's a bit of escape."

In addition to her diary, Frank wrote several essays and fragments of fiction while in hiding, including stories about a fairy and a gnome, though they are usually considered only of historical interest. They have been published as "Tales From the Secret Annex."

The stories she told in the camp were "about princes and elves and those kind of figures," Meijer said. Despite having unhappy twists, the tales were "quite a bit less terrible than what we saw around us. So you thought: they didn't have it so bad. As a child, you think very primitively about that kind of thing."

Around 140,000 Jews lived in the Netherlands before the 1940-45 Nazi occupation. Of those, 107,000 were deported to Germany and only 5,200 survived.

The Meijers and the Franks were acquaintances before the war: members of both families had fled Germany during the rise of Hitler's regime and found a place in the tightly-knit Jewish community in Amsterdam. The Meijers lived on the same street where Anne attended a Montessori elementary school.

The Franks went into hiding in a secret apartment above a canal-side warehouse where Otto Frank, Anne's father, had his business.

The Meijers hid in their own home, boarding up the windows and hanging a sign on the door that read "contagious disease" to discourage visitors. They were caught in early 1944 and deported from the Netherlands that March. Both of Berthe's parents died at Bergen Belsen in January 1945.

Dr. Alan Hilfer, director of psychology at Maimonides Medical Center in New York, said it's plausible that Meijer would have recognized Frank and stored the memory all these years if she knew her before the war and if she met her again at the camp.
A child of six or seven can "form memories reasonably well and hold on to them, though not in the same way as an adult," he said.

Records obtained by The Associated Press from Yad Vashem, the Israeli Holocaust memorial authority, show that Berthe was an inmate of Bergen Belsen for 13 months until it was liberated in April 1945.

Meijer acknowledged that her recollections of the Frank sisters were fleeting.

She said there were many reasons she had waited until now to tell her story — not least that she was busy growing up, having a career and raising a family. She said a dedication ceremony at Bergen Belsen in 2006 made her realize how few Dutch survivors are still alive, and that there is little record of the impact the camp had on their later lives.

In addition, she suppressed her memories for years, and the horror of the camps have always been a difficult or taboo subject: at the orphanage where Meijer grew up, in polite company afterward, and even among her fellow survivors.
Still, "you remember a lot at age 7," she said. Meijer turned 7 in April 1945.

"You had to take off your clothes because there were lice in them that spread typhus. And you were wrapped in those blankets. And you sat somewhere in a corner half-frozen."

She said Margot had asked Anne to tell stories to cheer up the children, and that it was difficult for Anne to summon the enthusiasm.

The last time she saw Anne was in the camp infirmary, but they were both sick and "too weak and sad to even be pleasant to each other," she wrote.

In some ways, Meijer grew up to be the person Anne had hoped to be, a journalist, a columnist and an author, albeit of a popular Dutch cookbook.

In her diary Anne wrote in April 1944: "I can shake off everything if I write; my sorrows disappear, my courage is reborn. But, and that is the great question, will I ever be able to write something great, will I ever become a journalist or a writer?"

Although Meijer associated with leading Dutch writers and artists, she said she suffered lifelong symptoms of post-traumatic stress, with overwhelming memories and emotions surfacing unexpectedly.

To this day she has a paralyzing fear of crowds and public transportation.

In her book, she wonders about her choices in marrying first a gifted, but alcoholic architect and later one of the Netherlands' most famed journalists — not coincidentally, another Bergen Belsen survivor.

She says she can laugh "through the tears" about having become a culinary expert years after fantasizing endlessly about food while starving at the camp.

She describes how the simple act of cleaning sauce from a pan with her finger can trigger the ambiguously pleasant memory of being allowed to lick one of the camp's enormous cooking vats.

And she proudly shows off a concealed crawl space behind an opening in her cellar where she could hide if need be.

In history books, "the war ends when we were liberated. No. Not for a lot of people," she says.

"Not for the lives of the people who survived those camps or went into hiding or had traumatic experiences because of that war. Those things, they don't go away."
******************************************************************
Associated Press writer Hillel Italie and investigative researcher Randy Herschaft contributed to this report.

Wednesday, March 17, 2010

hmmm loving my blush

yesss! i finally got my blush ombre. iyuuppp.... am going to ikat perut after this. but then, am definitely satisfiedddddd

Friday, March 12, 2010

please, i need more makeup!!

damn... addicted to that MAC again. adoiiii....die die... God, pls give me more rezeki so that i can satisfy my lust towards makeup... boleh? tak baik doa cam nieh.. adoiii.... look at these pictures. aren't u tempted by the gradient that fades from one color to another??? i definitely am!!

Thursday, March 11, 2010

sale sale sale...let's go shopping

its that time again! the shopping time and here r some of the brands on sale this month

1. I NUOVI COSMETICS Malaysia 2010 Warehouse Sale Up to 90% Off
Products Offered : Purchase RM50 and above and get a free lip gloss palette worth RM39.90



2. Wed, 10 Mar 2010 - Thu, 11 Mar 2010-----it's JUSCO J Card Members' Day at JUSCO Bandar Utama
 
 
3. Popular 90% off Clearance Sale, Popular Card Members’ Preview Day 11 March 2010
 
 
4. Parkson Pavilion " Home Affairs " discounts up to 80%
 
 
5. IKEA Malaysia 2010 Sale ,Its one of those days that you really have to wake up early to be the 1st to enjoy our Special Preview. Choice picks of special Friends offers and deals are up for grabs, for one day only. Remember to mark this date and bring along your IKEA Friends Card and two friends


 
6. Mon, 1 Mar 2010 - Sun, 14 Mar 2010-----F.O.S Warehouse Sale Enjoy up to 70% off. There's no need to feel glum with bargains like these!
Products Offered : Kids’ Apparel
Accessories
Women’s Apparel
Men’s Apparel


7. Discount Duration : Fri, 12 Mar 2010 - Thu, 25 Mar 2010, 10am-9pm
Company : Bata
Location : Ground Floor, Concourse Area, The Atria Shopping Centre
Promotion : Bata Warehouse Sale for branded shoes for men, ladies and children.

Brands Offered :
Bata Comfit
Bata
Bubblegummers
Weinbrenner
B.first
Power
North Star
Marie Claire

8. Location : Not applicable in Genting, KLIA and Sabah. For a limited time only.
Promotion : Get one of these new BK Stunner with a Coca-Cola (regular) for only RM5.95 only (all day):
Products Offered : Whopper JR
Chicken Tenders Sandwich
Rodeo Cheeseburger
BK Spicy Chick N Crisp
Discount Duration : Wed, 10 Mar 2010 - Sat, 10 Apr 2010



9. San Francisco Steakhouse 2010 Set Lunch Promotion
San Francisco Steakhouse (29 Jan 2010 - 31 Dec 2010, Whole Malaysia)
San Francisco Steakhouse 2010 Set Lunch Promotion @ RM16.90 Only!! + Free flow drink + Soup of the day + 1 out of 10 chaices below Product Offered : Grilled Fish Grilled white perch fillet with lemon butter sauce. served with baked pilaf rice and garlic broccoli , Chessy Beef Sandwich Grilled sliced beef with BBQ sauce. topped with cheddar chees and served with onions. US fries and coleslaw , Grilled Leg Of Lamb Grilled Australian lam leg. served with garden salad. mashed potatoes and bearnaise sauce , Organic Roasted Chicken Quarter roasted chicken served with mashed potatoes and garden greens , House Chicken Ceasar Baby romaine lettuce tossed with special dressing. garlic crouton and roasted chicken breast , San Francisco Garden with Salmon Romaine lettuce wnd watercress salad tossed with balsamic dressing served with salmon , Teriyaki Chicken Grilled chicken breast. served with pilaf rice. herb broccoli and teriyaki sauce , Cheese Long Sausage Foot long sausage with sweet mustard sauce. US fries and baby lettuce , Crispy Fish & Chips Battered fish fillet. served with US fries. baby lettuce and tartar sauce , Beef Paillard Grilled thin beef served with salad and mashed potatoes

Location : KLCC , Tropicana City Mall , Jaya Square , Mid Valley , Damansara Intan , The Summit

 
10. Rasamas Restaurant "Nilai Gempak!"
Rasamas Restaurant (4 Feb 2010 - 30 Mar 2010, Whole Malaysia)
Nilai Gempak @ RM5.95++/set (12pm - 3pm everyday) Product Offered : Menu: 1. Set nasi goreng + minuman berkarbonat 2. Set nasi ayam ‘Honey Prime Roast’ + minuman berkarbonat + sup 3. Set mi kicap + minuman berkarbonat 4. Set nasi ayam dengan ayam bolognaise + minuman berkarbonat + sup 5. Set nasi ayam bersama ¼ Ayam Panggang Golden + minuman berkarbonat + sup

Halal dan status halal- dipaste dr website JAKIM

beberapa soalan-soalan berkenaan dengan status halal di Malaysia :-

1. Asalam'kum,
Saya ingin bertanya samada logo halal tu hanya di keluarkan oleh pihak HDC sahaja atau sebaliknya. Ini adalah kerana kebanyakkan premis restoran di sekitar Kelana Jaya, Petaling Jaya mempamirkan logo halal "South east asia Islamic Council" yang beralamat di Taman Tun Dr Ismail, KL.

Ini mendatangkan banyak kemusykilan tentang kesahihan sijil halal yang dipamerkan.

Wasalam.

Tarikh Aduan : 23/03/2009 - 06:18:30

Jawapan : Waalaikumsalam.. Terima Kasih kerana bertanya. Logo halal yang diiktiraf oleh pihak kerajaan hanyalah yang dikeluarkan oleh HDC & Jab Agama Islam negeri.Selain daripada itu tidak diiktiraf oleh kerajaan sama sekali.

*****************************************
Assalamualaikum,


adakah premis restoran The Manhattan Fish Market.

Conothnya di Alamanda Putrajaya, Ikano Power centre, Sogo dan Centre Point mendapat Logo Halal from HDC atau JAKIM.

Tarikh Aduan : 14/04/2009 - 01:28:47

Jawapan : Waalaikumsalam, Restoran tersebut tiada didalam rekod JAKIM/HDC. Sekian. Terima Kasih

*********************************************
Assalamualaikum Tuan,
Saya adalah penggemar dan sejak dahulu lagi sehingga sekarang saya minum minuman ringan jenama Ribena. sebelum ini saya telah diberitahu rakan bahawa ia mengandungi sedikit arak, tapi saya tidak endahkan kerana tiada bukti kukuh. dan baru-baru ini saya telah menerima emel dari rakan lain yg mengatakan Ribena mengandugi arak (saya tidak pasti samaada arak atau alkohol).

Jadi persoalannya, adakah jenama minuman itu selamat diminum oleh pengguna Islam terutamanya kerana ramai diluar sana keliru tentang anggur dan arak dalam minuman tersebut.

Sekian terima kasih.
Wassalam.

Tarikh Aduan : 18/03/2009 - 04:23:01

Jawapan : Waalikumsalam..wbkt terima kasih kerana bertanya. Untuk makluman tuan, minuman jenama ribena keluaran syarikat GLAXOSMITHKLINE CONSUMER HEALTHCARE SDN BHD telah pun mendapat pengiktirafan halal sejak daripada JAKIM lagi.Sumber yang terkandung di dalam minuman tersebut bebas dari unsur alkohol dn selamat diminum oleh pengguna islam.Untuk maklumat lebih lanjut sila layari direktori e-halal.hdcglobal.com. Sekian Terima Kasih.

*************************************************
Saya ragu-ragu dengan logo Halal yang dipaparkan pada bungkusan produk SERBUK DADIH BUAH-BUAHAN yang dikeluarkan oleh syarikat HAPPY GRASS PTE LTD (www.happy-grass.com) kerana setelah melihat kebanyakan majlis kenduri perkahwinan hari ini menghidangkan dadih yang dibuat daripada produk ini. Harap pihak tuan dapat membantu menyelesaikan masalah ini.


Tarikh Aduan : 18/03/2009 - 03:14:50

Jawapan : Waalikumsalam.. Terima kasih diatas keperihatinan encik dalam isu ini.Berdasarkan dari maklumat email saudara menunjukkan syarikat tersebut bukannya beroperasi di Malaysia.Akan tetapi jika syarikat tersebut memperoleh sijil halal daripada negara lain pun kita boleh mengiktiraf (sila layari laman web e-halal.hdcglobal.com)Kita ada senarai pendekkan beberapa badan islam luar negara yang mana telah diiktiraf oleh JAKIM. Sekian Harap Maklum

*************************************************
saya baru mendapat email tentang status halal ayam kfc.mengikut email diberitahu tentang cara penyembelihan kfc tidak mengikut hukum. contohnya disembelih oleh perempuan, ayam yg mati bukan disebabkan sembelih tetapi terus direndam dalam air panas selepas disembelih,maknanya ayam berkenaan mati disebabkan air panas tersebut.saya menjadi was2 untuk makan kfc tapi status halal masih terdapat pada produk tersebut.email itu pula adalah pengalaman dari bekas2 pekerja kfc sendiri iaitu mereka sendiri yang melihat cara penyembelihan ayam itu.


Tarikh Aduan : 15/01/2009 - 07:43:51

Jawapan : KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN, Isu Ustaz Daud Che Ngah dan Ayam KFC / Produk AYAMAS Saya merujuk kepada email FITNAH yang masih terus disebarkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab berkaitan dengan perkara diatas yang sedikit sebanyak menjejaskan kredibiliti dan integriti KFC dan QSR Brands (M) Berhad sebagai sebuah syarikat yang dikuasai oleh Jcorp melalui Kulim Berhad sejak Julai 2006 dalam industri penyediaan makanan Halal. Sejak pengambil alihan tersebut, diantara perkara UTAMA dan TERPENTING diambil tindakan oleh pihak pengurusan syarikat ialah penubuhan Jabatan Shariah & Pematuhan Halal yang mengendalikan ursuan berkaitan pemantauan Halal dalaman bagi mempastikan semua produknya disediakan selamat dan Halal dimakan oleh umat Islam. Dengan panduan yang diberi oleh Majlis Penasihat Shariah, jabatan ini bukan sahaja bergantung kepada pemantauan bebas HDC (dulunya JAKIM) dalam soal pematuhan Halal oleh setiap unit bisness di dalam syarikat kumpulan nya, malah, lebih jauh daripada itu syarikat telah mewujudkan Unit Audit Halal yang mengambil tanggung jawab memantau dengan rapi setiap tahap penyediaan dan proses produk keluaran nya. Selain mematuhi piawaian Halal yang terkandung dalam MS 1500:2004 yang berkaitan dengan penyediaan makanan Halal, panduan persijilan Halal JAKIM, GMP, HACCP dan piawaian Jabatan Haiwan Malaysia, Jabatan Shariah & Pematuhan Halal telah mewujudkan satu sistem jaminan Halal komprehensif dalam semua rantaian makanan daripada “farm to fork”. Sebaran email FITNAH (sejak 23 tahun yang lalu) yang berterusan itu amat tidak adil, tidak bertanggung jawab dan sesungguhnya memperlihatkan sifat mungkar penyebarnya dan yang meneruskan penyebaran nya secara berterusan dan menyebarnya secara meluas tanpa sedikitpun mengambil kira kesahihan nya (suatu sifat keji yang dilarang oleh agama) dalam keadaan semasa. Disertakan bersama-sama ini surat penafian dan rasa kekesalan yang dibuat oleh Ustaz Daud Che Ngah (yang kini bergelar Datuk) berhubung penyebaran fitnah tersebut secara berterusan sehingga hari ini. Oleh yang demikian, sekiranya benar-benar ingin mencegah kemungkaran, dan membantu kami dalam melaksanakan fardu kifayah menyediakan makanan Halal kepada masyarakat, email berkenaan seharusnya tidak lagi disebar atau dihiraukan bagi mengelakan kita turut bersubahat dengan kemungkaran menyebar FITNAH. Sebaliknya, sebarluaskanlah email saya ini agar kebenaran mengatasi kepalsuan dan akhirnya kita semua memperolehi keberkatan, InsyaAllah. Sebarang masaalah dan kemusykilan berkaitan isu ini perlu disusul dan dipastikan kesahihan nya dengan piahk JAKIM dan HDC sebagai pengawal selia persijilan Halal di Malaysia atau boleh menghubungi terus Jabatan Shariah & Pematuhan Halal QSR Brands / KFC (M) Berhad email: halal@kfcholdings.com.my bagi mendapatkan kepastian. Sekian, Wassalam Mohd Roslan bin Mohd Saludin, Setiausaha, Majlis Penasihat Shariah QSR Brands / KFC Holdings (M) Berhad

************************************************
adkah KEnny Roagers mendapat sijil Halal dari pihak Jakim?begitu juga dgn Big Apple@Donut J Co?


Tarikh Aduan : 27/04/2009 - 00:53:42

Jawapan : Salam, Kenny Rogers dibawah syarikat Berjaya telah mempunyai sijil halal sejak Jakim lagi hingga sekarang ini. Untuk Big Apple@Donut J Co, mereka masih belum mempunyai sijil halal dari Jakim mahupun HDC. Sekian Terima Kasih

***********************************************
Assalamualaikum. just nak bertanya. di sinio ada kekeliruan dalam jawapan daripada aduan pengguna dalam web tuan. saya telah terbaca 1 aduan mengenai status sijil halal Starbuck.


ada jawapan di page yg lain, jawapan nya telah mendapat sijil halal jakim, tapi bila terbaca page yg lain plak, kata dah dapat sijil pengesahan.
yang mana 1 yang betul?
tolong update untuk saya, kerana sekarang ni saya tengah membuat senarai semak tuk di edar pada muslimin2 lain.

Tarikh Aduan : 26/04/2009 - 13:21:12

Jawapan : Waalaikumsalam.. unutuk sijil halal Starbuck, mereka telah memperoleh sijil halal dr HDC. Sila rujuk pada direktori halal (hdcgolbal.com)untuk pengesahan dgn lebih lanjut.

***********************************************
Assalamualaikum


Saya nak bertanya, adakah "JOHNNY’S RESTAURANT" disahkan HALAL 100% oleh Jakim, baik makanan dan juga minumanya.
Ini kerana saya telah menyemak statusnya disini namun rekod tidak ditemui, malah saya pernah nampak restoran ini memaparkan status HALAL, jadi adakah sijil HALAL telah luput ataupun memang mereka tidak pernah memohon sijil HALAL.

Rata-rata pengujung adalah Masyarakat Islam, dan jika ada logo HALAL walhal tidak HALAL maka ini telah dianggap menipu serta tidak sensitif terhadap masyarakat ISLAM.

Sekian, terima kasih

Tarikh Aduan : 14/04/2009 - 15:49:50

Jawapan : Waalaikumsalam.. Terima kasih kerana bertanya. Johhny's rest tidak pernah memohon halal dari JAKIM/HDC. Ternyata sijil halal yg dikeluarkan adalah datang dari badan islam yg kita tidak pernah iktiraf.Harap pengguna Islam tidak terpedaya dengan logo Halal restoran tersebut. Sekian Terima Kasih
************************************************
Assalamu'alaikum


Saya telah menghantar emel ke Oldtown White Coffree untuk menanyakan sijil halal yang dipaparkan dalam lawan web mereka (oldtown.com.my>>our business>>our lourels) tentang mengapa sijil dikeluarkan JAIP itu hanya mengesahkan minuman sahaja, bukan makanan.

Mereka telah membalas emel saya dengan menyatakan mereka mendapat pengesahan dari SAS-H Consultants Sdn.Bhd. (CO.NO. 704021-P) di mana mengikut mereka, syarikat ini bekerja rapat dengan JAKIM dan mengikut ISO 1500-2004.

Soalannya apakah benar kenyataan mereka ini.

Selain itu, mereka menegaskan premis mereka adalah 'Pork Free'. Itu maklum kerana menunya sememangnya tidak ada hidangan tersebut. Cuma, kemusykilannya bagaimana status sembelihan ayam untuk makanan mereka kerana ada beberapa hidangan mengandungi ayam.
Terima kasih.

Assalamu'alaikum.

Tarikh Aduan : 02/01/2009 - 13:12:34

Jawapan : Assalamualaikum SAS-H Consultants Sdn.Bhd. tidak diiktiraf oleh HDC mahupun JAKIM di dalam pengeluaran sijil halal. Kenyataan tentang bekerja rapat dengan JAKIM dan mematuhi MS1500:2004 tidak dapat dipastikan kerana tidak sebarang hubungan atau perjanjian antara kedua belah pihak. Sekian, Terima kasih.
******************************************
salam,


adakah dapur hotel mendapat sijil halal kerana sperti kta tau hotel2 dikunjungi org islam dan bukan islam.adakah dpur2 hotel dipantau dan peralatan dapurnye dipastikan tidak bercampur antara penyediaan mknn halal dan haram?
adakah pihak hotel wajib memohon utk mendapatkan sijil halal bg dapurnye kerana kta tau rmai org islam y berkunjung ke hotel2 dan byk jbtn kerajaan y melaksanakan acara2 di hotel termasuk utk meraikan anak2 yatim.apa peranan jakim dlm soa ini?

Tarikh Aduan : 22/12/2008 - 16:37:12

Jawapan : Salam. Persijilan halal pada dasarnya adalah atas kerelaan (voluntarily ). Tiada paksaan atau kewajipan untuk sesiapa mendapat pengesahan halal. Tiada paksaan dari aspek perundangan. Tetapi, halal thoyyiba adalah wajib bagi umat Islam. Persijilan halal diberikan kepada dapur hotel sahaja. Bukan dewan(Banquet Hall). Setakat ini, hanya 21 buah hotel di seleuruh Malaysia yang mendapat pengesahan halal HDC/JAKIM bagi dapur tertentu. Pemantauan akan dibuat ke atas premis/dapur hotel yang telah mendapat pengesahan halal sahaja. Layari: http://www.halal.gov.my/corporate.php?ID=87 Sekian, terima kasih.

*******************************************
Asslammualaikum...saya ingin tanya kepada pihak jakim...kedai CHICKEN RICE SHOP adakah halal untuk umat islam makan makanan di kedai itu?


Tarikh Aduan : 12/12/2008 - 01:28:11

Jawapan : Assalamualaikum.. The Chicken Rice Shop (TCRS) mendapat pengesahan halal Malaysia.Kesemua outlet dan dapur utama telah mendapat pengesahan halal. Syarikat ini dedikasi di dalam mematuhi prosedur pensijilan halal Malaysia. Sekian, terima kasih.

********************************************
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...